Welke boeken doen er écht toe?

23 mei 2022

Welke boeken doen er écht toe? En welke rol speelt een Nederlandstalige literaire canon in onze geglobaliseerde samenleving? Deze vragen zijn actueler dan ooit – en om er een antwoord op te krijgen, lanceerden aan aantal partijen op de Canonenquête: een initiatief met de bedoeling om het debat over de rollen en functies van literaire canons in 2022 aan te zwengelen.  

Ook jij kan meebepalen. Vul de Canonenquête 2022 nu in en praat mee over de Nederlandstalige literaire canon. Met deze enquête wordt de discussie geopend over de rollen en functies die een canon anno 2022 kan hebben én wordt er antwoord gegeven op de lastige vraag: welke werken behoren er tot die Nederlandstalige canon?

De enquête sluit op 19 juni 2022 en de uitslag wordt bekendgemaakt in de Week van het Nederlands, die start op 1 oktober 2022. Deze week zal in  ook het startschot zijn van het ‘Canonfestival’: een reeks initiatieven die de Nederlandstalige klassieken uit het gehele taalgebied onder de aandacht brengen. Meer informatie vind je op de website van het Canonfestival.

De Canonenquête en het Canonfestival worden georganiseerd door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL), Nederlandse Taalunie, NL-Lab, Raad voor de Neerlandistiek, Platform voor de Neerlandistiek en de Koninklijke Bibliotheek (DBNL).

 

Check deze tips!

Lekker lui lezen!
Tip van Ellen, leerkracht groep 5/6

Lekker lui lezen!

Tip van Ellen, leerkracht groep 5/6

Naar de tip
Prentenboeken in de bovenbouw
Tip van Silvia, leerkracht groep 7/8

Prentenboeken in de bovenbouw

Tip van Silvia, leerkracht groep 7/8

Naar de tip
Leerlingen verslinden deze boeken
Tip van Marjolijn, docent Nederlands

Leerlingen verslinden deze boeken

Tip van Marjolijn, docent Nederlands

Naar de tip
Zorg voor displayruimte
Tip van Angela, leerkracht groep 7/8

Zorg voor displayruimte

Tip van Angela, leerkracht groep 7/8

Naar de tip