Wij lezen #queerkinderboeken in de klas!

18 november 2022

Tijdens een congres van COC en Rutgers over gender- en seksuele diversiteit in het primair onderwijs is de nieuwe website queerkinderboeken.nl gelanceerd. Op de website zijn kinderboeken te vinden die gender- en/of seksuele diversiteit als thema hebben of die genderstereotypen aan de kaak stellen. De boeken kunnen leerkrachten, ouders en andere opvoeders helpen om deze thema’s bespreekbaar te maken en om kinderen een inclusiever
boekenaanbod te bieden. De website is een uitbreiding van het succesvolle queerboeken.nl, dat zich richt op jongeren vanaf twaalf jaar.

Kennis van (recente) kinder- en jeugdboeken is voor iedere leerkracht van belang – zowel voor zichzelf als voor de leerling – maar wanneer het thema’s zoals gender- en seksuele diversiteit betreft, is het kunnen aanraden en aanbieden van passende kinderboeken nog wezenlijker. Kinderboeken kunnen ervoor zorgen dat onderwerpen niet (meer) gek, moeilijk of eng zijn. Bovendien kunnen kinderboeken kinderen een thuis bieden. Het is belangrijk dat kinderen die zich ‘anders’ voelen, zichzelf in verhalen herkennen. Door het lezen daarvan komen ze erachter dat ze helemaal niet anders zijn en dat er anderen zijn met dezelfde gevoelens en ervaringen. Om in aanraking te komen met de juiste boeken, is het van belang dat leerkrachten op de hoogte zijn van passende titels.

Queerkinderboeken.nl

Check deze tips!

Maak een routine van het leesmoment!
Tip van Monique, leerkracht groep 7

Maak een routine van het leesmoment!

Tip van Monique, leerkracht groep 7

Naar de tip
Leesclub met ouders
Tip van Geert, leerkracht groep 6

Leesclub met ouders

Tip van Geert, leerkracht groep 6

Naar de tip
Boek van de Maand
Tip van Bert, docent Nederlands

Boek van de Maand

Tip van Bert, docent Nederlands

Naar de tip
Leest lekker vlot en niet te zwaar
Tip van Jack, leerkracht groep 7/8

Leest lekker vlot en niet te zwaar

Tip van Jack, leerkracht groep 7/8

Naar de tip