Wij lezen #queerkinderboeken in de klas!

18 november 2022

Tijdens een congres van COC en Rutgers over gender- en seksuele diversiteit in het primair onderwijs is de nieuwe website queerkinderboeken.nl gelanceerd. Op de website zijn kinderboeken te vinden die gender- en/of seksuele diversiteit als thema hebben of die genderstereotypen aan de kaak stellen. De boeken kunnen leerkrachten, ouders en andere opvoeders helpen om deze thema’s bespreekbaar te maken en om kinderen een inclusiever
boekenaanbod te bieden. De website is een uitbreiding van het succesvolle queerboeken.nl, dat zich richt op jongeren vanaf twaalf jaar.

Kennis van (recente) kinder- en jeugdboeken is voor iedere leerkracht van belang – zowel voor zichzelf als voor de leerling – maar wanneer het thema’s zoals gender- en seksuele diversiteit betreft, is het kunnen aanraden en aanbieden van passende kinderboeken nog wezenlijker. Kinderboeken kunnen ervoor zorgen dat onderwerpen niet (meer) gek, moeilijk of eng zijn. Bovendien kunnen kinderboeken kinderen een thuis bieden. Het is belangrijk dat kinderen die zich ‘anders’ voelen, zichzelf in verhalen herkennen. Door het lezen daarvan komen ze erachter dat ze helemaal niet anders zijn en dat er anderen zijn met dezelfde gevoelens en ervaringen. Om in aanraking te komen met de juiste boeken, is het van belang dat leerkrachten op de hoogte zijn van passende titels.

Queerkinderboeken.nl

Check deze tips!

Zo praten leerlingen ook
Tip van Ben, docent Nederlands

Zo praten leerlingen ook

Tip van Ben, docent Nederlands

Naar de tip
Vertel met passie over boeken
Tip van Cindy, docent Nederlands

Vertel met passie over boeken

Tip van Cindy, docent Nederlands

Naar de tip
Prachtig verhaal over verder gaan na verlies
Tip van Lusanne, leerkracht groep 6

Prachtig verhaal over verder gaan na verlies

Tip van Lusanne, leerkracht groep 6

Naar de tip
Lees eens een serieboek voor!
 Tip van Martin, leerkracht in groep 5/6

Lees eens een serieboek voor!

Tip van Martin, leerkracht in groep 5/6

Naar de tip