Een inclusief leesbeleid
Woensdag 15 november 2023
De derde editie van Springlezend LIVE zit erop. Leraren, studenten en leesconsulenten uit heel Nederland keken mee. Mocht je de uitzending gemist hebben, dan is die hier te bekijken. Stuur de link vooral ook door aan collega’s die dit volgens jou niet mogen missen.
Verder lezen na de uitzending
Er is veel interessante informatie voorbij gekomen in de uitzending. Hieronder vind je links naar de diverse websites die voorbij zijn gekomen. Mis je nog een verwijzing? Laat het ons weten!
Accounts en websites
Rigoberta Meija Sian haalt haar inspiratie voor een inclusief boekenaanbod in de school(bibliotheek) veelal van websites en social media accounts. Hier een aantal accounts dat ze noemde.
Boekentips Rigoberta
Rigoberta noemde het belang van het kennen van de populatie bij jouw op school. Past het boekenaanbod op school bij de kinderen die er nu gebruik van maken? Rigoberta tipte ook zelf een aantal boeken die volgens haar niet mogen ontbreken in de schoolbibliotheek.
Sulwe – Lupita Nyong’o
131 Boeken – Pim Lammers
Ik heet Nefertiti – Annemarie Anang
De avonturen van Rutger, Thomas & Paco – Rutger Vink en Thomas Grinsven
Wil je meer boekentips voor een inclusief aanbod? Op haar Instagram-pagina deelt ze nog meer tips:
Boekentips ‘Liefde voor kinderliteratuur’
In de uitzending kwamen vier boekentips voorbij van Meta en Marjolein, leraren op een basisschool in Weesp. Op hun Instagram pagina ‘Liefde voor kinderliteratuur’ laten ze zien wat ze op school allemaal doen aan leesbevordering en tippen ze kinderboeken. In de uitzending van Springlezend LIVE tipten ze de volgende boeken:
Wil je meer boekentips van de dames? Volg dan hun Instagram-account:
Gesproken en luisterboeken
Wendie van der Aa verwijst in haar filmpje o.a. naar Superboek. Dit is de jeugdafdeling van Passend Lezen. Hier kunnen kinderen die belemmerd worden in hun leesontwikkeling door bijvoorbeeld dyslexie, ADD, ADHD of autisme gratis lid worden en gebruik maken van de gesproken boeken van Superboek. Ook verwijst ze naar de Online Bibliotheek, waar leerlingen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden en veel luisterboeken kunnen vinden.
Hulpmiddelen en materialen
Een overzicht van materialen die geschikt zijn voor kinderen die leesproblemen ondervinden is te vinden in de toolkit van de Bibliotheek op school.
Merel van Vroonhoven
Merel heeft vanuit het begdrijfsleven de overstap gemaakt naar het speciaal onderwijs en werkt nu op een school met kinderen met autisme. Ze leest iedere ochtend een gedicht voor. Beeldspraak is moeilijk voor kinderen met autisme maar als je dit vaak doet, dan worden ze er gewoon goed in! Er zijn genoeg boeken waarin
Bij haar op school is Gozert van Pieter Koolwijk een grote hit. Daarnaast noemde ze de boeken:
Lampje – Annet Schaap
Mot en de Metaalvissers – Sanne Rooseboom
Julia & de Haai – Kiran Millwood Hargrave
Om tijd voor lezen en voorlezen te vinden probeert Merel zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij de zaakvakken.
Ook probeert ze daarbij boeken te vinden de geschreven zijn vanuit een ander cultureel perspectief en het liefst ook nog uit het perspectief van het kind.
Milouska Meulens
Milouska benadrukte dat een karakter in een boek of een het zijn van auteur een voorbeeldrol en inspiratiebron voor kinderen zijn. Als kinderen zichzelf niet herkennen in het verbeelden van een karakter of beroep dan kunnen ze denken dat die rol of dat beroep niet voor hen is weggelegd. We bespraken haar prachtige boeken Mondi en Elin en kijken uit naar haar sprookjesboek Er was ook eens…. dat op 23 november uit zal komen.
Tips gerelateerd aan het thema van deze uitzending
Een eigenwijs prentenboek voor jong en oud
Tip van Rigoberta, leescoördinator in Utrecht en organisator Leesclub van Leesbevorderaars
Deel deze tip via: