Dit was Springlezend LIVE – 15 maart!

De eerste editie van Springlezend LIVE zit erop. Ruim duizend leraren uit heel Nederland keken mee. Mocht je de uitzending onverhoopt gemist hebben, dan is die hier terug te kijken. Stuur de link vooral ook door aan collega’s die dit volgens jou niet mogen missen.

Verder lezen na de uitzending

Er is veel interessante informatie voorbij gekomen in de uitzending. Hieronder vind je links naar de diverse websites die voorbij zijn gekomen. Mis je nog een verwijzing? Laat het ons weten!

Boekentips

Tijdens de uitzending tipte Mark de Leesmeester zijn vier favoriete boeken van het moment! Dit waren zijn tips:

Wil je meer tips voor leuke boeken? Op zijn Instagrampagina tips Mark nog veel meer boeken.

Mark de Leesmeester

Ook Naomi Smits, te gast in de talkshow, tipt regelmatig mooie boeken samen met haar collega’s van de Leesknokploeg. Volg hun Instagram voor de leukste tips!

De Leesknokploeg

Leesbevordering zonder lesmethode

Maar liefst 44% van de kijkers gaf aan het liefst de leesmethode op school los te willen laten. Op de website van Leraar24 vind je een inspirerend filmpje over het werken zonder methode en zie je hoe Tessa van Doorn in haar klas te werk gaat met close reading.

Close reading in de klas

Lastig om geschikte teksten te vinden? Op deze website vind je volop rijke teksten, die je gratis kunt downloaden voor gebruik in de klas:

Rijketeksten.org

Enthousiasmeer je collega’s

Judith Pool vertelde over de pilot De leraar als leesbevorderaar, een aanpak met verschillende interventies om je hele team te betrekken bij leesbevordering op school. Een van deze interventies is de literatuurcirkel; een methode om met elkaar in gesprek te gaan over hetzelfde boek. De handreiking is gratis te downloaden, evenals verschillende inspiratiekaarten bij actuele kinderboeken.

Handreiking literatuurcirkel

Inspiratiekaarten bij boeken

De tip van Judith om met het boek Vosje aan de slag te gaan, werd enthousiast onthaald. Via onderstaande link vind je een inspiratiekaart bij dit boek, met daarin een verwijzing naar kant en klare lestips.

Inspiratiekaart Vosje

Haal een auteur in de klas

Naomi Smits en Anna Woltz vertelden over het succes van de auteur als leesbevorderaar. Wil je ook een schrijversbezoek boeken, neem dan contact op met de Schrijverscentrale.

Op de website van Anna Woltz vind je veel achtergrondinformatie over haar prachtige boeken.

Boek een schrijver

Anna Woltz

Overtuig je directie

Een van de belangrijkste tips die in de uitzending naar voren kwam om je directie en collega’s te overtuigen van het belang van een goed leesbeleid was: lees je in. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en weet waar je het over hebt. De onderstaande websites kunnen je daarbij helpen.

Lezeninhetpo

Leesmonitor

Tips uit de chat

Een tip die veelvuldig terugkwam in de chat is de Boekenbingo. Met deze jaarlijks terugkerende challenge worden leraren uitgedaagd om samen met hun klas zoveel mogelijk actuele kinderboeken te lezen.

Boekenbingo

De tips uit de chat worden in de komende dagen aangevuld.

Check deze tips!

Maak van lezen een feest!
Tip van Marian, leerkracht groep 8

Maak van lezen een feest!

Tip van Marian, leerkracht groep 8

Naar de tip
Mijn hele klas is enthousiast
Tip van Martin, leerkracht groep 5/6

Mijn hele klas is enthousiast

Tip van Martin, leerkracht groep 5/6

Naar de tip
Organiseer een boekenmarkt van boekendozen
Tip van Sylvia, leerkracht groep 6

Organiseer een boekenmarkt van boekendozen

Tip van Sylvia, leerkracht groep 6

Naar de tip