Dit was Springlezend LIVE – 24 mei!

De tweede editie van Springlezend LIVE zit erop. Leraren, studenten en leesconsulenten uit heel Nederland keken mee. Mocht je de uitzending gemist hebben, dan is die hier hieronderterug te kijken. Stuur de link vooral ook door aan collega’s die dit volgens jou niet mogen missen.

Verder lezen na de uitzending

Er is veel interessante informatie voorbij gekomen in de uitzending. Hieronder vind je links naar de diverse websites die voorbij zijn gekomen. Mis je nog een verwijzing? Laat het ons weten!

De Bibliotheek op school
Schoolleider Linda Pereboom en leesconsulent Nicolet Korenblik werken heel succesvol samen met de Bibliotheek op school (dBos). Ben je benieuwd wat dBos jouw school kan bieden? Neem vooral een kijkje op de website of neem contact op met je lokale bibliotheek.. Er zijn vele mogelijkheden. Ook werd er gesproken over de Leesmonitor, een manier om te inventariseren hoe het leesonderwijs en het leesplezier ervoor staat op school.

de Bibliotheek op school

Leesmonitor

Onderzoek en achtergrond
Leesmotivatie aanwakkeren bij je leerlingen, waar begin je? Allereerst is het goed om te weten welke processen bijdragen aan leesmotivatie. Al het onderzoek hiernaar, praktijkvoorbeelden en nog veel meer vind je op Lezen in het PO.

Lezen in het PO

Boekentips
Tijdens de uitzending tipten Leesdetectives Yannick en Sander hun vier favoriete boeken om leerlingen mee te verleiden tot lezen! Dit waren hun tips:

Wil je meer boekentips om je leerlingen mee aan het lezen te krijgen? Op de Instagrampagina van de Leesdetectives vind je nog veel meer tips!

De Leesdetectives

Hoe blijf je zelf op de hoogte van alle kinderboeken die er verschijnen en zorg je dat je zoveel mogelijk hebt gelezen? Maria Streefkerk tipte de podcast De Grote Vriendelijke Podcast en de Luisterbieb.

De Grote Vriendelijke Podcast

De Luisterbieb

In de chat werden ook nog een aantal tips gegeven waar fijne boeken te vinden zijn voor in de klas. Bijvoorbeeld de Boekenzoeker of Leesbevordering in die klas. Op die laatste website vind je ook uitleg over verschillende typen lezers, met boeksuggesties om daar verder in te groeien.

De Boekenzoeker

Typetjes op Leesbevordering in de klas

Simon van der Geest gaf een spannende boekintroductie over zijn nieuwe boek, dat eind juni verschijnt, Hart van staal. Er zijn prachtige popliedjes bij gemaakt die rond die tijd ook te beluisteren zijn via Spotify en er komt een bijzonder audioboek bij.

Meer over Hart van staal

Een schrijver in je klas
Naast leerkrachten zijn auteurs leesbevorderaars pur sang. Wil je ook graag een schrijver in de klas? Live of digitaal? Neem bijvoorbeeld eens contact op met de Schrijverscentrale om te zien wat zij je kunnen bieden.

De Schrijverscentrale

De Schoolschrijver biedt effectieve lesprogramma’s en trainingen rond lezen en schrijven, voor alle basisscholen die hun leerlingen willen helpen vaardige lezers en schrijvers te worden. In hun programma’s wordt lezen en schrijven geïntegreerd aangeboden en spelen kinderboekenschrijvers zoals Simon van der Geest en Maren Stoffels een hoofdrol als gids en motivator voor de leerkrachten en leerlingen.

De Schoolschrijver

Campagnes
Geert Vermeegen tipte campagnes waarbij je voor niet te veel geld boeken voor je hele klas kan aanschaffen. Zoals Geef een (prenten)boek cadeau of Nederland Leest Junior. Het boek Het Pungelhuis is bijvoorbeeld nog t/m 31 mei te bestellen. Je betaalt slechts €34 voor 32 exemplaren van het boek, zodat je het met de hele klas kunt lezen!

Nederland Leest Junior

Luisterboeken en meelezen
Tijdens de uitzending werd er veel gesproken over luisterboeken en meeluisteren tijden het lezen. Maria tipte de Luisterbieb en Yoleo.

Luisterbieb

Yoleo

Mocht je nog vragen hebben over de uitzending of zaken die erin besproken zijn, schroom niet contact met ons op te nemen!

Check deze tips!

Laat kinderen boekenpraatjes houden
Tip van Monique, leerkracht groep 7

Laat kinderen boekenpraatjes houden

Tip van Monique, leerkracht groep 7

Naar de tip
Voorlezen met Read2Me!
Tip van Bert, docent Nederlands

Voorlezen met Read2Me!

Tip van Bert, docent Nederlands

Naar de tip
Tijdloze klassieker voor jongens én meisjes
Tip van Erwin, leerkracht groep 6/7/8

Tijdloze klassieker voor jongens én meisjes

Tip van Erwin, leerkracht groep 6/7/8

Naar de tip