Dit was Springlezend LIVE – 24 mei!

De tweede editie van Springlezend LIVE zit erop. Ruim duizend leraren, leesconsulenten en studenten uit heel Nederland keken mee. Mocht je de uitzending gemist hebben, dan is die hier terug te kijken. Stuur de link vooral ook door aan collega’s die dit volgens jou niet mogen missen.

Verder lezen na de uitzending

Er is veel interessante informatie voorbij gekomen in de uitzending. Hieronder vind je links naar de diverse websites die voorbij zijn gekomen. Mis je nog een verwijzing? Laat het ons weten!

We vullen de lijst de komende dagen nog aan met o.a. tips die in de chat werden gegeven.

Boekentips
Tijdens de uitzending tipte Irene Heijblom, docent Nederlands, haar vier favoriete boeken van het moment! Dit waren haar tips:

Wil je meer tips voor leuke boeken? Op haar Instagrampagina tipt Irene nog veel meer boeken.

Boekentips Mevrouw Heijblom

Ook tijdens de uitzending, zowel op het podium als in de chat werden er boekentips gedeeld. O.a. docenten Matijs Lips en Suzanne Strooij deelden een aantal boektitels waarover zij én hun leerlingen enthousiast zijn:

Van de weg naar de straat – Robert Vernooy
Puur – Erik Jan Harmens (biografie Hef)
Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof
Val – Cis Meijer

Een goede serie voor leerlingen die niet graag lezen, maar die je wel positieve leeservaringen wil geven is de serie BoekenBoeien. Ook het account Jongensboek werd getipt in de chat, de beste, leukste en spannendste boeken voor jongens (en meisjes) vanaf 12 jaar.

Campagnes
Cindy Chin A Kwie vertelde enthousiast over de campagne Read to Me, de voorleeswedstrijd voor alle brugklassers. Onder andere vanwege het competitieve element krijgt deze wedstrijd al haar brugklassers aan het lezen én ze krijgen indirect eindeloos veel boekentips van elkaar.

Lees meer over Read to Me

Een schrijver in je klas
Iedereen die Maren Stoffels in actie heeft gezien weet hoe aanstekelijk het is om een auteur te zien optreden. Naast docenten zijn auteurs leesbevorderaars pur sang. Wil je ook graag een schrijver of spoken word-actiest in de klas? Neem eens contact op met de Schrijverscentrale om te zien wat zij je kunnen bieden.

De Schrijverscentrale

Luisterboeken en meelezen
Tijdens de uitzending werd er ook veel gesproken over luisterboeken, gebruik je ze? En zo ja, waar haal je ze vandaan? Goed om te weten: iedereen tot 18 jaar kan gratis lid worden van de bieb. Ook de collectie luisterboeken via de Online Bibliotheek zijn dan beschikbaar.

Luisterbieb

Passend Lezen

Juke

Mocht je nog vragen hebben over de uitzending of zaken die erin besproken zijn, schroom niet contact met ons op te nemen!

 

Check deze tips!

Ook in te zetten bij andere vakken
Tip van Marjolijn, docent Nederlands

Ook in te zetten bij andere vakken

Tip van Marjolijn, docent Nederlands

Naar de tip
Vertel met passie over boeken
Tip van Cindy, docent Nederlands

Vertel met passie over boeken

Tip van Cindy, docent Nederlands

Naar de tip
Houd de schoolbibliotheek levend
Tip van Anita, leerkracht bovenbouw

Houd de schoolbibliotheek levend

Tip van Anita, leerkracht bovenbouw

Naar de tip