Basisonderwijs | 15.30 – 16.30 uur

Hoe zorg je voor inclusief leesonderwijs?

Woensdag 15 november strijkt Springlezend LIVE neer in het Kinderboekenmuseum/Literatuurmuseum in Den Haag. ’s Middags vindt de uitzending voor leerkrachten uit het basisonderwijs plaats. Hierin gaan Angela Esajas (Leraar van het Jaar 2021) en Meester Erwin in gesprek met leerkrachten Merel van Vroonhoven en Rigoberta Meija Sian met wie ze praten over een inclusief leesbeleid. Hoe zorg je dat het leesonderwijs in jouw klas álle leerlingen aanspreekt en hen plezier doet beleven aan lezen? Ook auteur Milouska Meulens schuift aan. Ellen Deckwitz brengt een ode aan de leerkracht.

Het programma begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur. Aansluitend vindt er, voor de fysiek aanwezigen, een meet & greet met Milouska Meulens plaats en kun je napraten met de andere tafelgasten en collega leerkrachten. 

Presentatie en tafelgasten

Hoe zorg je voor inclusief leesonderwijs?
Auteur

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen.

Tafelgast

Rigoberta Meija Sian

Rigoberta is leerkrachtondersteuner en leescoördinator op een basisschool in Utrecht. Ze noemt zichzelf een ‘enthousiaste boekenwurm met een passie’ en dit draagt ze uit door boekentips te geven op haar website, op TikTok, Instagram en YouTube. Rigoberta is ambassadeur van de website queerboeken.nl, waarop boekentips gegeven worden voor boeken waarin diverse gezinssituaties, gender- en seksuele diversiteit voorkomen.

Hoe zorg je voor inclusief leesonderwijs?
Tafelgast

Merel van Vroonhoven

Merel van Vroonhoven (1968) is een Nederlands voormalig bestuurder en topambtenaar, die is overgestapt naar het onderwijs. Haar doel: ze wil als leerkracht in het speciaal onderwijs betekenisvol zijn voor individuele leerlingen en tegelijk haar bestuurlijke vaardigheden blijven inzetten om te zorgen dat het op systeemniveau beter gaat met het onderwijs. Ze is tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Lezen en schrijft columns voor de Volkskrant.

Hoe zorg je voor inclusief leesonderwijs?
Auteur

Milouska Meulens

Milouska Meulens (Curaçao, 1973) stuurde als tiener al verhalen naar tijdschriften en besloot na school de journalistiek in te gaan. Ze werkte bij Zembla, was De Mol en presenteerde tot 2019 o.a. het NOS-Jeugdjournaal, Kinderen voor Kinderen en Vroege Vogels. Sinds januari 2022 is ze te horen op NPO Radio 1 met haar eigen programma De Nacht is Zwart. In 2021 debuteerde ze als kinderboekenschrijver met Elin. In 2022 verscheen Mondi en eind november verschijnt haar derde boek, Er was ook eens…

Hoe zorg je voor inclusief leesonderwijs?
Presentatie

Angela Esajas

Leerkracht van het jaar 2021 en al ruim 10 jaar werkzaam in de bovenbouw van het basisonderwijs. Voordat ze leerkracht werd, was ze presentatrice bij de TROS. Ze werkt op een basisschool in Almere.

Hoe zorg je voor inclusief leesonderwijs?
Presentatie

Meester Erwin

Bekend van TikTok als Meester Erwin en ruim 8 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Hij staat voor de bovenbouw op een school in Lelystad