Voortgezet onderwijs | 19.30 – 20.30 uur

Hoe motiveer je de leerling?

Woensdag 24 mei strijkt Springlezend LIVE neer in De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Deze editie draait om de vraag: hoe motiveer je de leerling? Hoe krijg je de hele klas aan het lezen, ook die ene leerling die echt niet van lezen houdt?

Hierover gaan Bart Gielen (Barts Boekenclub) en Daphne Acoca (docent Nederlands) met hun tafelgasten in gesprek. Praat ook mee en stel al je vragen tijdens het interactieve programma. Het programma begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Aansluitend vindt er, voor de fysiek aanwezigen, een meet & greet met Maren Stoffels plaats en kun je napraten met de andere tafelgasten of vakgenoten.

Tafelgasten zijn de bevlogen docenten Matijs Lips en Cindy Chin A Kwie en mediathecaris Miranda van Roosmalen. Spoken word-artiest Babs Gons brengt een ode aan de docent en auteur Maren Stoffels laat zien hoe zij leerlingen enthousiasmeert voor lezen.

Presentatie en tafelgasten

Hoe motiveer je de leerling?
Spoken word-artiest

Babs Gons

Babs Gons is dichter, schrijver en host. Ze staat bekend als dé koningin van de spoken word. Vanaf september 2023 is ze twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Op 24 mei brengt ze een ode aan de leraar.

Hoe motiveer je de leerling?
Auteur

Maren Stoffels

Maren Stoffels is een veel gelezen kinder- en jeugdboekenauteur. O.a. bekend van 'Dreadlocks & lippenstift' en 'Escape Room'. Ze won meerdere prijzen met haar boeken waaronder tweemaal de Prijs van de Jonge Jury.

Hoe motiveer je de leerling?
Presentatie

Daphne Acoca

Daphne Acoca is docent Nederlands op het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Ze staat ruim tien jaar voor de klas. Hiervoor werkte ze als programmeur bij Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Hoe motiveer je de leerling?
Presentatie

Bart Gielen

Dagvoorzitter, docent, storyteller en interviewer en bekend van o.a. Barts Boekenclub. Hij studeerde geschiedenis, werkte als docent geschiedenis in Amstelveen en geeft les aan de Hogeschool van Amsterdam.

Hoe motiveer je de leerling?
Tafelgast

Matijs Lips

Matijs Lips is docent met een missie: het aantrekkelijker maken van het vak Nederlands. Hij is ervan overtuigd dat scholieren het vak meer gaan waarderen wanneer je een rijk en doordacht lesprogramma aanbiedt met veel aandacht voor creatief schrijven, literatuur en poëzie. Matijs werd in 2018 uitgeroepen tot beste docent Nederlands van Nederland en Vlaanderen. Sinds maart 2023 zit hij ook in de Vakvernieuwingscommissie Nederlands van het SLO. 

Hoe motiveer je de leerling?
Tafelgast

Miranda van Roosmalen

Miranda van Roosmalen is sinds 2002 mediathecaris op het Buitenhout College in Almere. In 2008 rondde ze de opleiding tot mediacoach af. Leesbevordering is een belangrijk onderdeel van haar werk op deze vmbo-school. In 2018 won de mediatheek de tweede prijs in de Nationale Mediatheek Trofee voor beste leesomgeving. Haar doel is leerlingen positieve leeservaringen op te laten doen op een manier die aansluit bij hun interesses maar hen ook uitdaagt.

Hoe motiveer je de leerling?
Tafelgast

Cindy Chin A Kwie

Cindy Chin A Kwie is docent Nederlands op het Lely Lyceum in Amsterdam Zuid Oost. Ze is het gezicht van de befaamde Lely Leesclub, waar ze graag meer over vertelt op 24 mei.

Hoe motiveer je de leerling?
Tafelgast

Suzanne Strooij

Suzanne Strooij is docent Nederlands op het Buitenhout College in Almere.