Voortgezet onderwijs | 19.30 – 20.30 uur

Multimediaal leesonderwijs

Woensdag 15 november strijkt Springlezend LIVE neer in het Kinderboekenmuseum/Literatuurmuseum in Den Haag. De uitzending voor docenten in de onderbouw van het VO vindt plaats tussen 19.30 uur en 20.30 uur. Je kunt er fysiek bij aanwezig zijn of online meekijken. Beide vormen van deelname zijn gratis. Wel even aanmelden.

Thema en tafelgasten

Hoe zorg je dat je lessen Nederlands dusdanig inspirerend zijn dat leerlingen blijven lezen? Hoe pas je het leesonderwijs aan naar de huidige tijd, zonder te ver af te dwalen van het boek of de tekst? Een manier is om multimedia in te zetten in de klas. Maar hoe doe je dat op zo’n manier, dat het boek wel de basis blijft?

Presentatoren Bart Gielen (docent, Bart’s Boekenclub) en Daphne Acoca (docent Nederlands) ontvangen docenten Furkan Sogut en Miriam Piters (vervangt Joke Brasser) met wie ze praten over multimediaal leesonderwijs. Hoe zet je multimedia zinvol in in de les én zorg je hiermee voor een rijkere en positievere leeservaring bij je leerlingen? Ook auteur Astrid Sy schuift in deze uitzending aan en Ellen Deckwitz brengt een ode aan de docent!

Het programma begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Aansluitend is er voor de fysiek aanwezigen de gelegenheid tot napraten met de andere tafelgasten en collega leerkrachten. 

Presentatie en tafelgasten

Multimediaal leesonderwijs
Presentatie

Daphne Acoca

Daphne Acoca is docent Nederlands op het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Ze staat ruim tien jaar voor de klas. Hiervoor werkte ze als programmeur bij Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Multimediaal leesonderwijs
Presentatie

Bart Gielen

Dagvoorzitter, docent, storyteller en interviewer en bekend van o.a. Barts Boekenclub. Hij studeerde geschiedenis, werkte als docent geschiedenis in Amstelveen en geeft les aan de Hogeschool van Amsterdam.

Multimediaal leesonderwijs
Tafelgast

Furkan Sogut

Furkan is sectievoorzitter en docent Nederlands op een school voor havo/vwo in Nijmegen. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe website Film&Nederlands van het Netwerk Filmeducatie.

Multimediaal leesonderwijs
Docent

Miriam Piters

Miriam Piters is docent Nederlands bij het Stedelijk Gymnasium in Leiden, recensent en o.a. jurylid van de Boekenbon Literatuurprijs.

Multimediaal leesonderwijs
Auteur

Astrid Sy

Al van kleins af aan is Astrid (1987) gefascineerd door verhalen van vroeger. Tijdens haar studie geschiedenis ging ze volledig op in de middeleeuwen en niet veel later ontdekte ze ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Als onderzoeker voor Yad Vashem, verdiept Astrid zich in de ervaring van Joodse mensen tijdens de oorlog. Ze luistert naar de persoonlijke verhalen van oude mensen en bestudeerde talloze films en dagboeken. In haar debuut De brieven van Mia vervult Astrid haar grootste wens: ervoor zorgen dat alle verhalen die ze verzamelde gehoord worden en het meemaken van een oorlog begrijpelijk maken voor de jonge lezer.

Multimediaal leesonderwijs
Auteur

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen.