Boekentips van Marc ter Horst

Een koffer vol zomerboekentips

Boekentips van Marc ter Horst
De kinderen in je klas aan het lezen krijgen begint natuurlijk met zelf lekker veel lezen! Dat weten we allang bij Springlezend. Maar welke boeken kun je óók nog eens goed gebruiken bij thema’s volgend jaar? Met die zeven weken grote vakantie om de hoek geeft auteur Marc ter Horst je graag zeven heerlijke boekentips voor in je koffer.

Een slijmzoen voor je oma – Matthijs Meeuwsen en Paco Vink

“De zeekomkommer ken je misschien, maar ken je ook de klimvis en de koekjessnijder? Ik leerde deze maffe zeedieren kennen dankzij Een slijmzoen voor je oma. Het boek is het debuut van Matthijs Meeuwsen en werd meteen genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs en bekroond met een Zilveren Griffel. Heel terecht, want ik denk echt dat kinderen smullen van dit onderwerp, de illustraties en de schrijfstijl. Die stijl lijkt wel wat op bijvoorbeeld Lotte Stegeman en Jan Paul Schutten, maar dan net wat brutaler. En het leuke is dat er in het najaar weer een boek van dit duo verschijnt, over nachtdieren.”
7+

Struikmeisje – Tineke Honingh

“Ik ben fan van Tineke Honingh. Het wordt tijd dat ze eens in de prijzen valt. Haar boek Struikmeisje is thematitel in de komende Kinderboekenweek. Het gaat over de eigenwijze Erie die niet meer naar school wil en op een vakantiepark onderzoekt waarom mensen eigenlijk zijn zoals ze zijn. Net als in haar andere boeken spelen vriendschap, natuur en anders zijn op een onnadrukkelijke manier de hoofdrol. Struikmeisje is een mooi boek om voor te lezen en leent zich goed om kinderen met elkaar in gesprek te laten gaan. Ook Elke dag broerdag en Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) zijn trouwens dikke aanraders.”
Vanaf groep 5 kan je Struikmeisje al voorlezen.

Gibbe en de maandagman – Evelien de Vlieger en Karst-Janneke Rogaar

“Ik heb Evelien de Vlieger ontdekt met Toen Raaf links afsloeg. Een heerlijk fris verhaal waarin Raaf lekker zorgeloos allemaal avonturen beleeft en thema’s als scheiding en pesten hooguit op de achtergrond een rol spelen. Echt een boek dat niet-lezers over de streep kan trekken. Gibbe en de Maandagman kan dat ook en is nog grappiger en origineler. Elke keer als ik het lees moet ik weer hardop lachen, bijvoorbeeld om de hond die dacht dat hij een auto was. De vrijheid die Evelien de Vlieger en ook illustrator Karst-Janneke Rogaar nemen vind ik enorm inspirerend, ook voor kinderen.”
8+

Het eigenwijze huisdierenboek – Marc ter Horst en Tom Schoonooghe

“De enige non-fictie thematitel van de Kinderboekenweek (met het thema Lekker Eigenwijs) dit jaar. In dit boek kon ik lekker mijn eigen gang gaan. Daardoor is het een heel eigenwijs boek geworden, met onverwachte verhalen over bekende huisdieren. Maar ook onverwachte dieren, zoals de slak (heeft een huisje), zilvervisjes (zitten in ieder huis) en de tijger (helaas in sommige landen een huisdier). Het boek bestaat uit vijftig hoofdstukken en de verhalen zijn niet lang. Net als veel andere non-fictie kinderboeken dus heel handig als je wat minuutjes over hebt om even lekker (voor) te lezen.”
7+

Paddenstoel & co – Geert Jan- Roebers en Wendy Panders

“Terechte Penseel- én Griffelwinnaar. Schimmels zijn er door het hele jaar heen, dus dit boek hoef je echt niet alleen in de herfst te gebruiken. Het is informatief, grappig en vooral ook heel mooi geïllustreerd door Wendy Panders. Gebruik dit boek als je het hebt over voedselketens, bodemleven en natuur. Nog een voordeel van non-fictie: dit boek hoef je niet van A tot Z te lezen. Sla het ergens open en begin gewoon te lezen. Goede kans dat je dan alsnog het boek wordt ingetrokken.”
Door de geweldige illustraties aantrekkelijk voor alle leeftijden.

Onder de golven – Linda Dielemans en Djenné Fila

“Ik hou ervan om me voor te stellen hoe het leven vroeger was. Maar meestal lukt dit maar heel even. Dankzij dit boek kun je je wel een goede voorstelling maken van het leven in de ijstijd. Linda Dielemans combineert fijne informatieve teksten met fictieve verhalen over hoe het moet zijn geweest in de tijd dat de Noordzee droog lag en er mammoeten en mensen rondliepen. Een fascinerend gegeven, zeker als je zelf in die zee zwemt. Achterin het boek staan goede tips om op het strand zelf fossielen uit de ijstijd te vinden. Je kunt dit boek bij verschillende thema’s gebruiken, van prehistorie tot klimaatverandering.”
8+

Rugzwemmen

“Iets meer dan een jaar geleden verscheen mijn eerste fictieboek. Het speelt in een hete zomer, precies aan de overkant van de Waal waar wij nu zitten. Rugzwemmen gaat over klimaatverandering, over opstandigheid en over je eigen mening vormen. Toch is het een heel zomers boek met ook de nodige humor. Heel geschikt voor pubers en bij thema’s klimaat, activisme, vriendschap en opgroeien.”
10+

Deel deze tip:

BoekentipGroep 6Groep 7Groep 8InspiratiePO

Deze tips zul je zeker ook leuk vinden

Ook voor de niet-lezers!
Tip van Irene, docent Nederlands

Ook voor de niet-lezers!

Tip van Irene, docent Nederlands

Naar de tip
Houd de schoolbibliotheek levend
Tip van Anita, leerkracht bovenbouw

Houd de schoolbibliotheek levend

Tip van Anita, leerkracht bovenbouw

Naar de tip
Ga hiermee het gesprek aan over asielzoekers
Tip van Silvia, leerkracht in groep 7/8

Ga hiermee het gesprek aan over asielzoekers

Tip van Silvia, leerkracht in groep 7/8

Naar de tip
Zo praten leerlingen ook
Tip van Ben, docent Nederlands

Zo praten leerlingen ook

Tip van Ben, docent Nederlands

Naar de tip