Tip van Emin, docent Engels

Elke dag een quote

Tip van Emin, docent Engels
“Door te discussiëren, creëer je samen een veilige omgeving”

‘In mijn lessen behandel ik elke week een quote uit de The Daily Stoic van Ryan Holiday, een dik boek vol wijsheden van klassieke wijsgeren die je aan het denken zetten. Over hoe je je gedachten kunt analyseren, hoe je met mensen om kunt gaan, waar je eigen kracht zit. Dat werkt geweldig. Het zorgt voor bezinning, brengt leerlingen samen. Het helpt ze om na te denken over vragen als: wie ben ik nou echt? Waarom reageer ik zo?

Zo zegt Epictetus bijvoorbeeld: ‘Until you know their reasons, how do you know whether they have acted wrongly?’ Oftewel: iedere handeling kan een reden hebben. Misschien moeten we daarnaar kijken voordat we oordelen.

Als we zo’n quote behandelen, vertel ik eerst iets over mezelf. Dat ik eens boos werd omdat een collega een snoepwikkel op de grond gooide. Wat stom, dacht ik bij mezelf en gooide het demonstratief in de prullenbak. Toen barstte ze in huilen uit en vertelde over haar scheiding. Na zo’n voorbeeld komen leerlingen met voorbeelden uit hun eigen leven. Sommige quotes geven aanleiding tot stevige gesprekken, maar dat is niet erg. Door met elkaar te discussiëren, creëer je samen een veilige omgeving.

Toen ik ermee begon op mijn vmbo-school in Amsterdam-Zuidoost, een jaar geleden, was het voor sommigen wennen. Maar al snel begonnen ze te vragen: wat is de quote van vandaag? Het tilt ze even op uit de les. Het mooie is: door de discussies die we voeren rondom zo’n quote, worden ze warm gestoomd om in dialoog te gaan. Die houding zie je later zie je later in de les weer terug. Misschien plant ik met dat ‘dikke boek van meester Emin’ wel de zaadjes waarmee ze straks in hun eigen leven aan de slag gaan.’

Deel deze tip:

BoekentipInspiratieVO

Deze tips zul je zeker ook leuk vinden

De leesclub is cool!
Sanne, leerkracht groep 6/7/8

De leesclub is cool!

Sanne, leerkracht groep 6/7/8

Naar de tip
Haal een verhalenverteller in de klas
Een tip van Pauline, cultuurcoach vmbo

Haal een verhalenverteller in de klas

Een tip van Pauline, cultuurcoach vmbo

Naar de tip
Boek van de Maand
Tip van Bert, docent Nederlands

Boek van de Maand

Tip van Bert, docent Nederlands

Naar de tip