Tip van Marjolijn, docent Nederlands

Pitch een boek

Tip van Marjolijn, docent Nederlands

Marjolijn, docent Nederlands, bereikt haar leerlingen via haar Instagram-account

“Sinds vorig jaar geef ik les op het Berlage Lyceum in Amsterdam, een school met veel diversiteit. Toen ik hier kwam werken, merkte ik dat sommige leerlingen maar weinig enthousiasme konden opbrengen voor Nederlandse literatuur. Daar heb ik in het afgelopen schooljaar gelukkig verbetering in kunnen brengen, zo geven zij zelf aan. Allereerst ben ik begonnen met leerlingen zelf te laten kiezen wat ze lezen. Enthousiasme bereik je niet door ze moeilijke boeken te laten lezen die niet aanspreken. Daarom heb ik Lezen voor de Lijst losgelaten. Ze mogen alles lezen wat ze interesseert: jonge schrijvers, debutanten, boeken over onderwerpen die dicht bij hun beleving liggen – zolang het maar oorspronkelijk Nederlandstalig is. 

Mijn leerlingen waren niet goed op de hoogte van het aanbod, dus besloot ik: je moet de boeken de klas inbrengen. Als je zelf met boeken rondloopt, ze laat slingeren op je bureau, dan wordt iedereen nieuwsgierig. Je ziet dat leerlingen, maar ook collega’s, zo’n boek oppakken en vragen waar het over gaat. Iedere les neem ik een boek mee om te pitchen. Dat kan een titel zijn waarover ik zelf enthousiast ben, of juist een boek dat is tegengevallen. Dan daag ik leerlingen uit om mijn mening te weerleggen. Aan het einde van de les kunnen ze het boek lenen om te lezen. 

De boeken die ik pitch, plaats ik ook op Instagram. Ik maak een foto van het boek, geef met icoontjes aan welk genre het is, in welk jaar het is verschenen, geef een korte samenvatting en benoem een aantal sterke kanten. Leerlingen kunnen ook leestips insturen. Dat werkt heel goed. Mijn leerlingen hebben allemaal een Instagram-account. Zo zien ze elke week een boek langskomen. Als het ze aanspreekt, kunnen ze er een screenshot van maken. Ze kunnen ook in het account zoeken op thema. Ook aan collega’s leen ik nu regelmatig boeken uit. Het is een olievlek die zich verspreidt. Mijn doel? Ik hoop dat kinderen na hun eindexamen nog eens met plezier een boekhandel binnenlopen.” 

Volg Marjolijn ook via haar Instagramaccount, @marjolijnvandegender

Naar Instagram

 

Deel deze tip:

InspiratieVO

Deze tips zul je zeker ook leuk vinden

Eén boek, één klas
Tip van Geert, leerkracht groep 6

Eén boek, één klas

Tip van Geert, leerkracht groep 6

Naar de tip
Tips van de Leesdetectives
Tip van de Leesdetectives

Tips van de Leesdetectives

Tip van de Leesdetectives

Naar de tip