Twee bundels voor de Poëzieweek 2025

Twee bundels voor de Poëzieweek 2025

Terug naar overzicht
Tip van Miriam en Pim

Tip van Miriam en Pim

Gedichtendag staat voor de deur! 

En daarmee ook de Poezieweek 2025. Van 30 januari tot en met 5 februari is er overal poëzie: in de boekhandel, bibliotheek en ook in de klas. Poëzieweek is een prachtige aanleiding om met gedichten in de klas aan de slag te gaan. Met de gratis lestips doe je genoeg ideeën op. Met het thema lijfelijkheid is er genoeg te lezen, ontdekken en bespreken. Hier vind je alvast twee mooie bundels getipt!

Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Dit thema staat dan ook centraal in de lestips van De Poëzieweek. Lijfelijkheid in poëzie roept een wereld van zintuiglijke ervaringen op, waar woorden de tastbare werkelijkheid vormgeven. In de woorden van dichters vinden we een rijke verkenning van het lichaam in al zijn vormen en facetten.

Woorden temmen  – Van top tot teen (Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera)
Met de wijsheid van het lichaam kan je ook poëzie lezen. “Poëzie lees je niet alleen met je hoofd, maar met je hele lichaam: al je zintuigen en sensaties spelen een rol in de beleving van een gedicht.” Dit schrijven Charlotte Van den Broeck Charlotte en Jeroen Dera in de prachtige bundel Van top tot teen in de reeks Woordentemmen (Grange Fontaine, 2020).
‘Deze bundel bezorgt je niet alleen veel gedichten die passen bij het thema, maar biedt je vooral een schat aan enthousiasmerende en verdiepende werkvormen om zo in je klassen te gebruiken.’ (Miriam Piters, docent Nederlands) 

Gloei (Edward van de Vendel & Floor de Goede)
Gloei is een uniek boek: niet alleen interviewde Edward van de Vendel een aantal inspirerende jongeren, hij schreef er ook mooi gedichten bij. Het is dus een dichtbundel én een interviewboek in één. En eigenlijk is het nog veel meer dan dat, want we mogen de prachtige portretten van Floor de Goede niet vergeten. Op deze bijzondere manier maken we kennis met eenentwintig jongeren die over hun leven vertellen. Het zijn uiteenlopende verhalen, maar allemaal hebben ze gemeen dat hun gender of geaardheid afwijkt van die van de meerderheid. En ze hebben nóg iets gemeen: allemaal zijn ze échte rolmodellen.Van de Vendel verzamelde jongeren tussen de zestien en drieëntwintig jaar en interviewde hen over hun leven, liefde, woede en ambitie. Het zijn uiteenlopende levensverhalen, waaronder een stel dat op zoek gaat naar de juiste vorm van hun relatie, een Syrische bootvluchteling, een jongen en een meisje die een relatie hebben en allebei trans zijn en een non-binair persoon. De jongeren vertellen openhartig en eerlijk hun verhaal en Van de Vendel zorgt er met de juiste vragen voor dat het niet alleen over gender of seksualiteit gaat, maar ook over liefde, ambities, passies en interesses. Kortom, een prachtige bundel om tijdens deze Poëzieweek over lijfelijkheid aandacht aan te besteden.
Deze tip is geschreven door Pim Lammers voor queerboeken.nl. Lees verder op queerboeken.nl 

Deel deze tip via:

Deze tips zul je ook leuk vinden

Vertel met passie over boeken

Vertel met passie over boeken

Tip van Cindy, docent Nederlands

Naar de tip
Boeken bij alle vakken

Boeken bij alle vakken

Tip van Ivo, docent Aardrijkskunde en Internationalisering

Naar de tip
Maak van lezen een feest!

Maak van lezen een feest!

Tip van Marian, leerkracht groep 8

Naar de tip
Ook voor de niet-lezers!

Ook voor de niet-lezers!

Tip van Irene, docent Nederlands

Naar de tip
Blijven voorlezen!

Blijven voorlezen!

Tip van Elke, docent Nederlands

Naar de tip
Boek van de Maand

Boek van de Maand

Tip van Bert, docent Nederlands

Naar de tip
Geef je leerlingen tijd om te lezen!

Geef je leerlingen tijd om te lezen!

Tip van Valerie, docent Frans

Naar de tip
Gebruik Hebban in de Klas

Gebruik Hebban in de Klas

Tip van Emma, docent Nederlands

Naar de tip
Het enthousiasme van de docent werkt aanstekelijk

Het enthousiasme van de docent werkt aanstekelijk

Tip van Miriam, docent Nederlands onderbouw

Naar de tip